Europæisk undersøgelse af LPWAN-teknologier

Hurtig og sikker dataoverførsel bliver stadig vigtigere inden for digitaliseret logistik. Den grundlæggende forudsætning herfor er en eksisterende kommunikationsinfrastruktur. For at undersøge, hvor pålidelige de forskellige kommunikationsnetværk er, har forskere ved Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics IML slået sig sammen med DACHSER og European Pallet Association e. V. (EPAL) om at gennemføre en europæisk undersøgelse. Det gjorde de ved at udstyre 50 EPAL-europaller med sporingsenheder og sende dem på en rejse gennem Europa.

Forskere ved Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics IML har slået sig sammen med DACHSER og European Pallet Association e. V. (EPAL) om at gennemføre en europæisk undersøgelse af, hvor pålidelige forskellige kommunikationsnetværk er.

I forbindelse med undersøgelsen blev der tilbagelagt mere end 148.000 kilometer på en måned for at undersøge netværksdækningen med forskellige teknologier langs ruterne. Det er vigtigt, at der er netværksdækning i hele området, f.eks. for IoT-enheder (Internet of Things), der regelmæssigt sender opdaterede sensordata. I forbindelse med undersøgelsen fastgjorde deltagerne hver fem sporingsenheder med fem forskellige kommunikationsteknologier til i alt 50 EPAL-europaller. De blev derefter sendt til 24 EU-lande via DACHSERs logistikcenter i Dortmund.

Alle sporingsenhederne benytter forskellige kommunikationsnetværk. De omfatter radioteknologier som LPWAN (Low Power Wide Area Network), blandt hvilke NB-IoT-, LTE-M- og Sigfox-teknologierne var i spil. NB-IoT og LTE-M sender på en 5G-kompatibel licenseret mobilfrekvens, mens Sigfox opererer i det licensfrie spektrum. Derudover undersøgte forskerne de traditionelle anden- og tredjegenerations mobilnet (2G/3G). De enkelte teknologier adskiller sig bl.a. med hensyn til datahastighed, frekvensområde, energiforbrug og rækkevidde.

Efter en måned vendte pallerne tilbage til Fraunhofer IML, hvor forskerne evaluerede de anvendte teknologier baseret på mere end to millioner dataoverførsler. "Undersøgelsen viser, at de traditionelle 2G- og 3G-mobilnet stadig har den største udbredelse overalt i Europa. Ulemperne ved disse netværk er imidlertid, at dele af dem er slukket, de giver mulighed for færre forbindelser pr. radiocelle, og de har et højere energiforbrug, så sporingsenhederne ikke holder nær så længe," forklarer Patrick Becker, forskningsassistent ved Fraunhofer IML. Til brug inden for moderne logistik, hvor der er behov for mange sensordata i små transmissionspakker, er LPWAN-netværk derfor bedre egnede, fortæller han. De udvides stadig løbende, men tilbyder allerede i dag i nogle tilfælde netværkstilgængelighed over hele linjen.

LPWAN-teknologier er fremtiden

Til IoT-logistikanvendelser, der kræver kontinuerlig modtagelse i hele Europa, anbefaler Fraunhofer IML-forskerne derfor en kombination af LPWAN-teknologier (NB-IoT, LTE-M, Sigfox) og traditionelle mobilkommunikationsteknologier (2G-4G). Ifølge dem er det den eneste måde, hvorpå dataoverførsel i hele Europa kan garanteres på nuværende tidspunkt (efterår 2021). Ikke desto mindre er det tydeligvis LPWAN-teknologier, der udgør fremtiden for IoT-enheders konnektivitet.

Kontakt Alexandra Hartung Communications Manager Nordic