Nyheder

Flere og flere ngo'er arbejder for et bæredygtigt samfund over hele verden

Globaliseringen betyder, at ikke-statslige organisationer eller ngo'er, der indgår i internationale netværk, spiller en stadig vigtigere rolle. DACHSERs partnerskab med børnehjælpsorganisationen terre des hommes er et eksempel på, hvordan en virksomhed kan støtte en ngo på lang sigt.

Foto: Kathrin Harms, terre des hommes
Foto: Kathrin Harms, terre des hommes

På områder som miljøbeskyttelse, menneskerettigheder, fælles udviklingsprojekter, migration og bekæmpelse af forskelsbehandling har ikke-statslige organisationer (som også kaldes ngo'er efter det engelske udtryk Non-Governmental Organization) stor betydning for samfundet. Uafhængigt af stater og regeringer slår de til lyd for sociale, sociopolitiske eller miljømæssige spørgsmål. Coronakrisen har gjort ngo'ernes arbejde mere presserende, fordi humanitær bistand nu er vigtigere end nogensinde i udviklingslandene. Krisen er en udfordring for mange af disse organisationer, da deres arbejde ofte hæmmes af rejseforbud og af de vanskelige arbejdsforhold og hygiejneforanstaltningerne på stedet. Desuden er mange bidragsydere mindre villige til at donere penge i krisetider. Men det er præcis, hvad ngo'er er afhængige af, for udover medlemsgebyrer er donationer deres vigtigste indtægtskilde. Gennemsigtighed i en organisations pengestrømme og i, hvad den opnår med sine midler, er så meget vigtigere for at styrke donorernes tillid i denne tid. Mange ngo'er informerer regelmæssigt deres donorer via pressemeddelelser, nyhedsbreve eller på deres hjemmesider om individuelle projekter og om, hvordan midlerne anvendes. Desuden fører revisionsfirmaer og de relevante skattemyndigheder tilsyn med ngo'er for at sikre, at donationerne anvendes korrekt. Et "doneringssegl" fra DZI (det tyske centrale institut for sociale spørgsmål), som har hovedkontor i Berlin, hjælper med yderligere at styrke tilliden blandt donorerne. Seglet garanterer, at den pågældende ngo er troværdig, og at den følger reglerne.

DACHSER støtter terre des hommes

Det anslås, at der i øjeblikket er titusindvis af ngo'er verden over, som yder lægehjælp i kriseområder, tager hånd om flygtninge, støtter mikrovirksomheder i opstartsfasen og meget mere. En af de førende børnehjælpeorganisationer er terre des hommes. Organisationen, der blev stiftet i Tyskland i 1967, beskytter børn mod slaveri og udnyttelse, taget sig af ofre for krig, vold og misbrug og tilbyder uddannelse til børn. Den tyske afdeling af terre des hommes støtter i øjeblikket 386 projekter rundtomkring i verden. Den internationale logistikudbyder DACHSER har siden 2005 støttet terre des hommes' arbejde i Sydasien, det sydlige Afrika og Latinamerika. I overensstemmelse med princippet om at "hjælp til selvhjælp" gennemfører terre des hommes lokale hjælpeprojekter, der har til formål permanent at forbedre livet for børn og andre indbyggere i deres landsbyer. "Som en global logistikvirksomhed har vi aktiviteter over hele verden, der bringer mennesker, markeder og produktion tættere på hinanden. Men ikke alle nyder godt af fordelene ved globaliseringen. Det er vores ansvar at gøre noget for disse mennesker og forbedre deres levevilkår," forklarer Bernhard Simon, CEO hos DACHSER.

Gennem en forlængelse af sin kontrakt med terre des hommes frem til 2025 vil DACHSER støtte den nordindiske delstat Bihar samt projekter i New Delhi og Uttar Pradesh. I sidstnævnte arbejder Ingrid Mendonca på at koordinere et hjælpeprojekt på terre des hommes' tyske afdelings vegne, og hun er begejstret for de lokales engagement, især her under coronapandemien. "Ikke nok med at ungdomsgrupperne støtter deres egne lokalsamfund, syr mundbind og skaffer mad, de skaber også kontakt til unge mennesker i andre landsbyer, distrikter og endda delstater og organiserer sig," fortæller Ingrid Mendonca. "Deres engagement i at forbedre situationen er inspirerende."

"Som en global logistikvirksomhed har vi aktiviteter over hele verden, der bringer mennesker, markeder og produktion tættere på hinanden. Men ikke alle nyder godt af fordelene ved globaliseringen. Det er vores ansvar at gøre noget for disse mennesker og forbedre deres levevilkår."

DACHSERs medarbejdere nyder også godt af, at deres arbejdsgiver tager sit sociale ansvar alvorligt, og kan støtte terre des hommes-projekter. For eksempel har Melanie Diem, som er Team Leader Project Management hos DACHSER, koordineret et bæredygtighedsprojekt drevet af terre des hommes og DACHSER i Livingstone i Zambia. DACHSER Young Professionals og studerende fra terre des hommes-netværket deltog i projektet. "Deltagernes engagement i sagen var meget imponerende. DACHSERs medarbejdere har mulighed for at fordybe sig i en ngo's arbejde, hvilket er et område, som de måske ellers aldrig ville komme i kontakt med," forklarer Melanie Diem.

Foto: Kathrin Harms, terre des hommes
Foto: Kathrin Harms, terre des hommes

En særlig form for forpligtelse

Partnerskabet mellem DACHSER og terre des hommes viser, at en kommerciel virksomhed og en ngo kan opnå fantastiske ting sammen. "Vores samarbejde med DACHSER er særlig værdifuldt og vigtigt for os, fordi det er baseret på et enormt personligt engagement og åben og ærlig dialog," udtaler Stephan Stolze, leder af terre des hommes' afdeling for fundraising. "DACHSERs medarbejdere og ikke mindst CEO Bernhard Simon er dybt involveret i de projekter, som DACHSER finansierer. De vil gerne vide, hvordan folk på stedet klarer sig, og i hvilket omfang DACHSERs støtte bidrager til at forbedre lokalbefolkningens levevilkår." I 2018 blev DACHSERs engagement anerkendt med den tyske CSR-pris i kategorien "socialt engagement". Et partnerskab med en ngo gør DACHSER til en pioner, da kun få virksomheder i Tyskland støtter ngo'er, som er aktive internationalt. "Især større internationale virksomheder bør seriøst overveje FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling og støtte projekter på disse områder, så længe de kan," siger Stephan Stolze.

Kontakt Maria Andersen Communications Coordinator Nordic