Tilbage
Markedsinformation Nyheder

Fra færdselsbetjent til terminalbetjent

Hvordan skaber man et positivt arbejdsmiljø? Er det et spørgsmål om kultur? Zaid arbejder på cross docking-terminalen i Stockholm, og hver dag spiller han en central rolle i at sikre, at kundernes varer ankommer til rette sted på rette tidspunkt. Vi har talt med ham om, hvordan han startede hos DACHSER Sweden og hans tanker om fremtiden.

Zaid Abdulaali, Logistics Operative på DACHSER Swedens terminal i Stockholm.
Zaid Abdulaali, Logistics Operative på DACHSER Swedens terminal i Stockholm.

Zaid Abdulaali er 32 år og oprindeligt fra Mosul i Irak. For næsten fem år siden forlod han sin far og sit job som færdselsbetjent og immigrerede til Sverige. Der er sket meget siden da, og takket være et unikt samarbejde med et lokalt socialt startup arbejder han nu som Logistics Operative på DACHSER Swedens terminal i Stockholm.

”Jeg kan godt lide at arbejde her i Sverige, og jeg er glad for mit arbejde hos DACHSER. Jeg kan godt lide mit job og mine kollegaer – vi er en lille familie,” fortæller Zaid. Det er nu et år siden, han blev fastansat hos DACHSER Sweden. I sit job på terminalen styrer han yndefuldt gaffeltrucken imellem endeløse rækker af pallegods, læsser bilerne, scanner godset og samarbejder med sine kollegaer. Holdånden er stor, og alle hjælper hinanden.

Et godt match

I foråret 2019 søgte Thomas Wennborg, Branch Manager for DACHSERs filial i Stockholm, efter den rette kandidat til en ledig stilling på terminalen. Han blev kontaktet af en af rekrutteringsmedarbejderne fra den svenske virksomhed, Jobbentrén – og sådan startede samarbejdet.

”Vi ledte efter nye strukturer og ønskede at udvikle os. Jobbentréns arbejde går fint i tråd med vores virksomhedskultur og værdier," fortæller Branch Manager Thomas Wennborg.

”Jeg blev kontaktet af Jobbentrén, og deres rekrutteringskoncept var et interessant alternativ til, hvordan vi tidligere havde arbejdet med at finde potentielle kandidater til åbne stillinger på terminalen,” siger Thomas Wennborg. ”Vi ledte efter nye strukturer og ønskede at udvikle os. Jobbentréns arbejde går fint i tråd med vores virksomhedskultur og værdier. De fandt tre kandidater, som vi mødte, og vi mente, at Zaid havde en passende profil,” fortæller Thomas og fortsætter med et lille glimt i øjet: ”Og det er lidt spændende at have ansat vores første betjent på terminalen.”

Ifølge Jobbentrén viser statistikkerne, at syv ud af ti job i Sverige bliver besat gennem netværk, men nyankomne har ofte få eller ingen kontakter. Zaid mødte Jobbentrén via den svenske arbejdsformidling, og filosofien bag det lille startup er at skabe bæredygtig beskæftigelse i samarbejde med arbejdsgivere og nysvenskere – hvilket ikke kun hjælper dem med at finde arbejde, men samtidig sikrer, at ansættelsen lykkes ved at coache den nye medarbejder.

”Man kan sige, at Jobbentrén primært arbejder med to ting: rekruttering og coaching,” siger Felicia Brismar Lind, projektleder og erfaren coach hos Jobbentrén. ”Når vi arbejder med rekruttering af nysvenske talenter, sørger vi for, at rette person havner på rette sted. Så har vi også coachingdelen, hvor vi har fokus på ikke at slippe den nye medarbejder, når vedkommende er startet i et job, men derimod at sikre, at alt fungerer så godt som muligt.”

"I Irak arbejdede jeg som færdselsbetjent – hos DACHSER arbejder jeg som terminalbetjent.”
"I Irak arbejdede jeg som færdselsbetjent – hos DACHSER arbejder jeg som terminalbetjent.”

En lys fremtid

Det var selvsagt en monumental omvæltning for Zaid at rykke en hel eksistens op med rode og søge asyl i Sverige med dets flade organisationsstrukturer og fremmede ansættelsesvilkår, skatte- og ferieregler, men Zaid er meget tilfreds med sit liv i Stockholm:

”Politiet i mit hjemland lærte mig at arbejde hårdt og at kunne samarbejde med alle slags mennesker,” siger han – en fordel i de fleste job. ”I Irak arbejdede jeg som færdselsbetjent – hos DACHSER arbejder jeg som terminalbetjent,” fortsætter Zaid spøgende. Han drømmer blandt andet om at tage lastbilkørekort og at stifte familie i Sverige.

Om Jobbentrén:
Jobbentrén startede i 2016. De seks personer bag den sociale virksomhed udfører opsøgende arbejde på skoler og asylcentre. Siden virksomheden blev grundlagt, har 137 nysvenskere fundet job i 83 forskellige virksomheder. Jobbentrén har valgt at målrette sit arbejde i forhold til en række brancher, såsom hotel- og restaurantbranchen, transport- og logistikbranchen, rengøring, kontorer samt skoler og børnehaver. De arbejder med job på mindst 80 % arbejdstid og minimum 6 måneders ansættelse, og før COVID-19-pandemien var 80 % af rekrutteringerne vellykkede.

DACHSER på verdensplan
Kontakt os