Golden Week i Kina: Indvirkning på logistikken

Golden Week i Kina – en hel uge med helligdage, som ligger i oktober – nærmer sig. Her finder du information om, hvordan helligdagene påvirker vores aktiviteter inden for sø- og luftfragt.

Hvad er den såkaldte Golden Week?
Golden Week er en hel uge med officielle helligdage i Kina. Den starter den 1. oktober, som er landets nationaldag, og varer indtil den 7. oktober. Butikker, virksomheder, myndigheder med mere har igen åbent som normalt fra den 8. oktober.

Hvad sker der i løbet af Golden Week?
På de syv officielle helligdage vil næsten alle virksomheder, fabrikker og offentlige myndigheder holde lukket eller have begrænset bemanding. Det betyder, at produktionen vil foregå i lavere tempo eller helt gå i stå. Lufthavne, havne og lagre vil have begrænset kapacitet, mens toldmyndighederne vil holde lukket.

DACHSERs filialer i Kina er lukket fra 1. til 7. oktober.

Hvordan påvirker Golden Week transporten?
Travlheden op til helligdagene starter normalt 3-4 uger før nationaldagen den 1. oktober, hvor afskibere gerne vil sætte ekstra fart på produktionen for at øge lagerbeholdningen og sende deres varer ud af Kina inden den lange ferie.

Søfragt
Da kapaciteten er lavere end normalt, vil Golden Week påvirke de normale eksport- og importtransaktioner. Rederierne aflyser ofte sejladser for at tilpasse deres drift til den lave efterspørgsel på markedet. Nogle rederier aflyser sejladser allerede fra uge 38, og i visse tilfælde genoptages de normale sejlplaner først i uge 42. I år er situationen meget dynamisk på grund af den store ophobning af gods i havnene og de afbrydelser af transporttjenesterne, der allerede finder sted. Rederier må ikke aflyse sejladser uden gyldig grund, og udbuddet af transportydelser kan variere for de enkelte rederier og ruter. Kontakt din lokale kontaktperson fra DACHSER for nærmere information.

Hvis du skal modtage sendinger, beder vi dig sørge for, at de bliver afhentet fra leverandøren før helligdagene for at undgå unødvendige udgifter til opbevaring eller tilbageholdelse.

I øjeblikket er søfragtmarkedet meget presset på grund af ophobning af gods i havnene, forsinkelser og mangel på udstyr. For nylig forværrede tyfonen Chanthu situationen med ekstreme vejrforhold, der tvang store havne, herunder Shanghai og Ningbo, til at lukke i flere dage. Mængden af kapacitet er fortsat kritisk, og raterne kan stige yderligere frem mod årets udgang. Det er nødvendigt at forudbestille 6-8 uger i forvejen for at sikre sig plads.

Luftfragt
Med hensyn til import via luftfragt vil det kun være sendinger med forudgående reservation, der bliver ekspederet. De kinesiske toldmyndigheder vil ikke udføre toldklarering af importforsendelser i helligdagene. Derfor bliver importforsendelser muligvis ikke ekspederet til tiden.

Hvad eksport via luftfragt angår, anbefaler vi, at du sender bestillinger eller instruktioner til os i så god tid som muligt før Golden Week. Tidsfristen for lavprisordrer er den 29. september klokken 12:00 lokal kinesisk tid. For nødordrer er tidsfristen den 30. september klokken 12:00 lokal kinesisk tid.

Som det ofte er tilfældet, vil luftfragtkapaciteten være meget begrænset, og der vil som sædvanlig være stor efterspørgsel efter udstyr i perioden op til helligdagene. I år vil forsyningskæderne stå over for store udfordringer som følge af vedvarende kapacitetsmangel, de alvorlige forstyrrelser i PVG-lufthavnen i Shanghai på grund af mangel på ground handling-medarbejdere og travlhed i alle andre kinesiske lufthavne. Denne situation vil uundgåeligt føre til længere leveringstider og højere rater.

Jernbanefragt
For vestgående LCL-forsendelser vil den sidste afgang inden Golden Week være i uge 39, og driften vil blive genoptaget i uge 42. Andre faste afgange påvirkes ikke, men er afhængige af kapacitet og tilgængeligt materiel. De kinesiske toldmyndigheder vil holde lukket fra den 1. til 3. oktober og have begrænset bemanding fra 4. til 7. oktober. Derfor vil toldklareringen muligvis tage længere tid end normalt.

Vores erfaringer viser, at ordremængden topper to uger før helligdagene. På grund af travlheden op til helligdagene er der i år allerede stort pres på kapaciteten i september. Derfor forventer vi en prisstigning for oktober på grund af den kraftige efterspørgsel.

Vores anbefalinger
Umiddelbart efter Golden Week starter efterårets højsæson. Det betyder, at markedssituationen vil være meget presset resten af året. Derfor anbefaler vi langsigtet planlægning og forudbestilling for at undgå forstyrrelser i din forsyningskæde, selv efter Golden Week. Vi anbefaler, at du forbereder dig ved at:

  • Fortælle os om dine behov og om fristerne for dine forsendelser, så vi kan finde frem til den bedste løsning ud fra netop dit budget.
  • Udarbejde en nøjagtig prognose over forsendelser i god tid for at muliggøre langsigtet planlægning.
  • Foretage bestillinger så tidligt som muligt. Jo tidligere du bestiller, desto større er chancen for, at du får plads.
  • Følge med i de seneste markedsnyheder. Det vil gøre det muligt for dig at planlægge proaktivt og reagere rettidigt på pludselige ændringer.

Hvis du har spørgsmål, er du som altid velkommen til at kontakte din lokale kontaktperson, som står klar til at hjælpe dig.