Krigens traumer behandles med leg og latter

Sammen med terre des hommes arbejder vi for at hjælpe børn, unge og deres forældre i Ukraine med at håndtere krigens traumer.

Børnepsykologen Kateryna vil hjælpe børn i Ukraine med at glemme krigen for en stund og med at håndtere deres traumatiske oplevelser.

Kateryna arbejder i Ukraine for at hjælpe børn til at tænke på noget andet end krigen og sprede glæde gennem leg. Hendes mål er at hjælpe børnene med at glemme krigen for en stund og på længere sigt med at håndtere de traumatiske oplevelser, de har været udsat for. Kateryna er børnepsykolog og traumeterapeut. Billederne viser hendes arbejde med børn, der er evakueret fra den østlige og sydlige del af Ukraine – fra Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhya og Kherson. Der er fokus på leg og bevægelse i gruppesessionerne. Hun bruger musikinstrumenter som fløjter og trommer såvel som balloner, modellervoks, balanceøvelser og spring – alt sammen med det formål at stabilisere børnenes følelser. Terapien er undertiden forbundet med stor risiko, fordi der ofte finder kamphandlinger sted i umiddelbar nærhed. Det er også tilfældet der, hvor Kateryna befinder sig, nemlig i byen Kryvyi Rih, hvor infrastruktur, energiforsyning, civile faciliteter og endda skoler er blevet angrebet.

Hun er en del af et team på 20 terapeuter fra Ukraine, Belarus, Tyskland og Holland, der yder psykosocial støtte som behandling af akutte traumer og stressreaktioner udløst af krigen og volden. I løbet af de sidste fem måneder har teamet ydet mere end 650 timers individuel terapi og 150 timers gruppeterapi, ligesom de har gennemført 30 undervisningssessioner online og offline. Terapeuterne lægger stor vægt på at udveksle viden lokalt for at sikre, at behandlingen er så effektiv som muligt. Efterspørgslen er stor mange steder, så derfor flytter man rundt. Samtidig er situationen i Ukraine ustabil, og behovene for behandling ændrer sig konstant. Terre des hommes tilpasser løbende projektets aktiviteter i samråd med den lokale projektpartner Vostok SOS, så hjælpen bedst muligt dækker behovet.

Humanitær bistand under vanskelige forhold

Mere end 14,7 millioner mennesker har allerede være tvunget til at flygte fra krigen i Ukraine. Heraf er ca. 8 millioner flygtninge i deres eget land. Især familier oplever alvorlig stress som følge af krig, vold og flugt: de har været nødt til at forlade deres hjem for at søge i sikkerhed, og mange familier er blevet skilt fra hinanden. En af krigens følger er, at mange befinder sig i nye og utrygge omgivelser, og personer fra nære relationer forsvinder. Under disse ekstreme forhold er der akut mangel på psykosocial og terapeutisk hjælp, som er nødvendig for at håndtere de traumatiske oplevelser. Sammen med børnehjælpsorganisationen terre des hommes har DACHSER været involveret i Ukraine siden august 2022.

DACHSER på verdensplan
Kontakt os
Kontakt Maria Andersen Communications Consultant Nordic