Kvinderne, der bekæmper coronavirussen

Lige da coronapandemien startede, indrettede et distributionsselskab med base i det nordlige Spanien sig efter de nye krav fra markedet: I 2020 bad Pharmediq DACHSER om hjælp med at transportere over 100 millioner mundbind og andre værnemidler til destinationer i Spanien og andre europæiske lande.

Personlige værnemidler til kampen mod pandemien.

Da coronapandemien tog fart i foråret 2020, reagerede Sofía Nogueira Sánchez og hendes team straks ved at bestille mundbind for flere millioner euro fra udlandet. Alt var betalt, og transporten var arrangeret, da myndighederne besluttede at forbyde eksport af alle pandemirelaterede varer. Sofía Nogueira Sánchez forhandlede intenst og appellerede til sidst til det spanske udenrigsministerium. Efter seks ugers hårde drøftelser nåede forsendelserne frem til deres destinationer i Spanien.

"For os er det simpelthen ikke en mulighed at give op," understreger Sofía Nogueira Sánchez. I 2009 slog erhvervsøkonomen sig sammen med farmaceuten Patricia Antón Saavedra, og sammen grundlagde de deres virksomhed. Begge kvinder havde allerede arbejdet for internationale virksomheder, hvilket var en oplevelse, de fandt særdeles frustrerende: "De fleste store virksomheder er en evighed om at træffe beslutninger," fortæller Sofía Nogueira Sánchez. "Vi har begge masser af idéer, som vi vil kunne effektuere i en fart. Det var derfor, vi besluttede os for at gå vores egen vej. For at kunne sælge varer til medicinske forbrugere skal man kunne træffe hurtige beslutninger og reagere øjeblikkeligt på muligheder i markedet. Den dynamik passer fint til os."

Grundlæggerne åbnede deres første kontor i Oviedo i provinsen Asturien i det nordvestlige Spanien i 2009. I dag har virksomheden masser af kontor- og lagerplads i den nærliggende by Morcín, hvorfra den betjener den private sektor såvel som offentlige institutioner i Europa, Mellemøsten, Afrika og USA. Dens produktsortiment har fokus på medicinske forbrugsstoffer såsom sprøjter, bandager og materialer, der anvendes inden for akutmedicin og klinisk patologi. Det nuværende personale består af omkring 30 medarbejdere, hvoraf 65 procent er kvinder. Seks ud af syv medlemmer af ledelsen er også kvinder. Det er med fuldt overlæg, forklarer Sofía Nogueira Sánchez: "Vi ved af egen erfaring, at kvinder har det svært i erhvervslivet, i særdeleshed i lederstillinger. Derfor lægger vores virksomhed vægt på at ansætte folk, der befinder sig helt i starten af deres karriere, især talentfulde unge kvinder."

En anden succesfaktor er at have en pålidelig partner til at stå for logistikken, og Pharmediq har arbejdet sammen med DACHSER Spain siden 2014. "Pharmediq udviklede sig meget hurtigt, og i dag er virksomheden en af vores målkunder," fortæller Blanca de Francisco, Site Manager European Logistics hos Asturias-afdelingen af DACHSER Spain. "Nøglefaktorerne i at få Pharmediq-kontrakten i hus var daglige afhentning og levering i Europa, sporing af forsendelser i realtid og det niveau af sikkerhed og tryghed, vi tilbyder vores kunder." Pharmediq anvender primært DACHSERs europæiske vejtransportnetværk til sin distribution. De store transporter fra Tyrkiet er hellæs, som suppleres med stykgodsforsendelser og leveringer via sø- og luftfragt.

Import af covid-produkter

Hurtig og problemfri transport af medicinske produkter er blevet endnu vigtigere under covid-19. "I 2020 skiftede vores fokus næsten fuldstændig fra international eksport til hjemmemarkedets behov, og vi etablerede en kontinuerlig importlinje for covid-produkter," husker Sofía Nogueira Sánchez. I begyndelsen var det mundbind, der oplevede den største efterspørgsel, men i begyndelsen af 2021 ændrede det sig til andre former for værnemidler som heldragter, handsker og beskyttelsesbriller. For at imødekomme efterspørgslen ansatte virksomheden flere medarbejdere og etablerede tre nye lagre, der i øjeblikket rummer mere end 1.000 paller med covid-produkter. En mindre del af importerne kommer fra Kina, men 80 procent stammer fra Tyrkiet. "Takket være de indkøbsaftaler, vi indgik i 2020, arbejder vi med fabrikker der, som udelukkende producerer til os," fortsætter hun.

Sofía Nogueira Sánchez fremhæver gang på gang, hvordan det gode samarbejde med DACHSER passer til Pharmediqs virksomhedsfilosofi: "I løbet af det seneste år har vores fremragende samarbejde med DACHSER været altafgørende for os, fordi teamet i Asturien under ledelse af salgschef Angeles Rodríguez Valcarcel præcist forstår vores behov og er i stand til at opfylde dem. Der har været perioder, hvor vi har arbejdet døgnet rundt i ugevis. Det var ikke usædvanligt, at DACHSER måtte arrangere transporter under ekstremt tidspres – nogle gange inden for få timer. Hver eneste gang lykkedes det teamet at skaffe de rigtige køretøjer til os på rekordtid og levere varerne til spanske hospitaler inden for en dag eller to." Blanca de Francisco tilføjer: "Vi er i kontakt med Pharmediq hver dag, så vi kan forudse og planlægge afgange med stor pålidelighed – især i forbindelse med vigtige modtagere som nødhospitalet IFEMA i Madrid."

Pharmediq importerede mere end 100 millioner mundbind til Spanien alene i 2020, og virksomhedens vedvarende succes anerkendes inden for det spanske erhvervsliv. I oktober 2020 vandt Sofía Nogueira Sánchez den regionale finale i den prestigefyldte CaixaBank Women in Business Award. Juryen roste særligt hendes strategiske vision, lederegenskaber og innovative styrke.

Kontakt Maria Andersen Communications Coordinator Nordic